Zo help je tuindieren de hitte overleven

Zo help je tuindieren de hitte overleven

Niet alleen boeren en tuinliefhebbers snakken deze hete en droge zomer naar een paar flinke regenbuien. Zoogdieren, vogels en insecten zoeken naarstig naar drinkwater. In grote steden kruipen de ratten overdag zelfs uit de riolen, op zoek naar drinken. De gemeenten adviseren emmers water in het riool te gooien om de ratten maar vooral daar beneden te houden. Wat kun je doen voor de dieren die je wel graag in de tuin ziet en houdt, en wel op een veilige manier?

Zorg voor een diervriendelijke vijver

De meeste dieren halen een groot deel van het vocht dat ze nodig hebben uit hun voedsel, in de vorm van slakken, regenwormen, insecten, bessen, bladeren en nectar. Dat vocht wordt aangevuld met een slokje uit een regenplas of druppels ochtenddauw. Maar slakken en andere vochtrijke prooien houden zich nu goed verscholen tussen de planten of onder houtstapels, veel natuurlijke poelen zijn opgedroogd en dauw is er nauwelijks. Door hun grote dorst kunnen dieren als egels hun toevlucht nemen tot je vijver, met het risico dat ze er niet meer uit kunnen komen en verdrinken. Zorg er daarom voor dat er bij de vijver geleidelijk oplopende oeverranden zijn, plaats een eendenloopplankje of maak met een stapel bakstenen of keien een soort trapje langs de rand. Een grote steen die in het midden van de vijver net boven het wateroppervlak uitkomt biedt tal van insecten de mogelijkheid veilig van het water te drinken.

Zet een ondiepe drinkwaterschaal neer

Zet de schaal niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen en (schadelijke) bacteriën gedijen namelijk in de zon en stilstaand water. Bovendien verdampt het water in de schaduw minder snel. Plaats een grote, platte steen of een paar kleine stenen in de schaal, omdat insecten als bijen en vlinders zelfs in een ondiepe schaal kunnen verdrinken. Vogels houden ervan om in de schaal een bad te nemen en zo stof en parasieten uit hun verenkleed te spoelen. Bijen kunnen ook water opzuigen uit een doordrenkte oude (hand)doek die je onderin een emmer met een klein laagje water doet en deels over de rand laat hangen.  

Vind je een egel of vogel die verzwakt is door uitdroging? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de betreffende dierenopvang in de buurt. Voor een ruime selectie drinkwaterschalen, eendentrapjes, stenen of keien kun je natuurlijk terecht in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
Bloemen Bestellen