15 tuintips voor april

15 tuintips voor april

April doet wat ‘ie wil, dus het kan nog alle kanten op. Een lekker lentezonnetje en dan weer een hoosbui of voorjaarsstorm. Nachtvorst kan ook nog op de loer liggen. Maar de tuin wordt met de dag zichtbaar groener. Tijd om weer lekker de handen uit de mouwen te steken en aan een grote voorjaarsschoonmaak te beginnen.

  1. Verwijder onkruid, want ook dat komt weer op. Gebruik een speciale steker voor onkruid met lange wortels, zoals paardenbloemen en zevenblad. Of schoffel op een droge dag oppervlakkig groeiend onkruid weg. Ga het terras te lijf met een voegenborstel en/of -steker.
  2. Verwijder de uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen. Laat het loof staan en afsterven.
  3. Sluit de buitenkranen weer aan en geef water als het langere tijd droog blijft. Plaats weer waterschaaltjes onder de potten en zet ook een waterschaal voor de vogels (en eventuele egel) klaar.
  4. Plaats plantensteunen of stokken bij iele, hoogopgroeiende planten.
  5. Bind uitlopende klimplanten, zoals clematis en kamperfoelie, vast.
  6. Verspeen eerder (binnen) gezaaide bloemen, kruiden en groenten en laat ze langzaamaan afharden (zet ze overdag steeds iets langer buiten om ze aan wat koelere temperaturen te laten wennen).
  7. Verpot kuip-, pot- en kamerplanten of geef ze mest en een nieuw laagje aarde.
  8. Snoei bolbomen, zoals acacia en catalpa, grijsbladige struikjes, zoals lavendel en heiligenbloem (Santolina), grote, vorstgevoelige struiken, zoals vlinderstruik (Buddleja) en struikmalva (Lavatera) en uitgebloeide struiken, zoals het Chinese klokje (Forsythia).
  9. Plant vroegbloeiende planten, zoals longkruid (Pulmonaria), vogelmelk (Ornithogalum), boshyacint (Scilla), gebroken hartje (Dicentra), akelei, Amerikaanse vergeet-me-niet (Omphalodes verna) of Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera).
  10. Vul potten en bakken met viooltjes, vergeet-me-nietjes en primula’s en zet deze op de tuintafel of op je balkon.
  11. Scheur of deel uit de kluiten gewassen vaste planten.
  12. Verplant struiken die je liever op een andere plek hebt, omdat ze te groot geworden zijn of als je op hun plek een terras, pad of vijver wilt aanleggen.
  13. Verspreid organische mest in de borders, bij klimplanten, struiken, over het gazon en in de moestuin.
  14. Maai en verticuteer het gazon. Doe dit op een droge dag. Hark mossen weg. Zaai kale plekken in of leg nieuwe graszoden en steek de kanten af.
  15. Zaai zomerbloeiende eenjarigen, zoals goudsbloem, korenbloem, juffertje-in-’t-groen (Nigella), Cosmea en Zinnia. Op maandag 22 april, de internationale Dag van de Aarde (Earth Day) organiseert de Nederlandse bijenstichting een landelijke zaaidag voor bijen, die je onder andere blij maakt met korenbloem, komkommerkruid (borage), kokardebloem, zonnebloem en zonnehoed.

Mede mogelijk gemaakt door Good Gardn.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Bloemen Bestellen