Plant eens een notenboom

Plant eens een notenboom

Het is herfst en als je niet oppast krijg je een kastanje of een eikeltje op je hoofd als je buiten loopt. De noten vallen nu met bosjes uit de bomen. Niet veel mensen hebben een notenboom in de tuin, maar het is de moeite waard er eentje te planten. Al moet je er vaak wel even geduld voor hebben, voordat je de eerste ‘vruchten’ ervan kunt oogsten. Maar notenbomen gaan generaties lang mee, vragen weinig onderhoud en zijn bovendien aantrekkelijk voor vogels en andere dieren. Je kunt ze van november tot en met februari planten, mits het niet vriest of gaat vriezen.

Beukenboom (Fagus sylvatica)Top 5 Notenbomen

  1. Tamme kastanje (Castanea sativa)
    De tamme kastanje krijgt grote bladeren die in de herfst mooi verkleuren. Hij geeft pas een jaar of vier na aanplant vruchten, die je kunt poffen of roosteren en je kunt er kastanjesoep of -puree van maken. De boom wortelt breed en diep en kan tot 20 meter hoog worden, dus hij heeft zeker de ruimte nodig, maar er zijn ook langzaam groeiende soorten die maximaal zeven meter hoog worden. Hij houdt van een zonnige standplaats en luchtige, vruchtbare grond.
     
  2. Hazelaar (Corylus avellana)
    De hazelaar of hazelnootboom produceert twee tot drie jaar na aanplant hazelnoten. Het is geen boom, maar een struik die flink groot kan worden (zo’n 6 meter hoog). Hij kan al in januari met lichtgroene katjes bloeien. Het kraken en roosteren van je eigen hazelnoten is een feestje. Je kunt de supergezonde noten over een salade strooien, maar ook verwerken in chocoladepasta en gebak. Het is een inheemse struik, die het hier dus van nature goed doet. Plant er liefst minstens twee van, zodat je gegarandeerd bent van een grote oogst doordat ze elkaar bestuiven. Plant ze in de tuin of in grote kuipen op een zonnige plek in luchtige, goed waterdoorlatende grond.
     
  3. Walnoot (Juglans regia)
    De gewone walnoot of okkernoot is een langzaam groeiende boom die tot wel 20 meter hoog en 15 meter breed kan worden. Na vier tot vijf jaar begint de boom noten te produceren. Pluk de noten niet, maar wacht tot ze uit de boom vallen. Als je de noten droogt blijven ze wel drie jaar goed. Plant hem op een zonnige plek in kalkrijke grond. Nog een voordeel van een walnotenboom: hij verspreidt een geur die muggen en vliegen op afstand houdt.
     
  4. Amandelboom (Prunus dulcis/amygdalus)
    De amandelboom produceert drie tot vier jaar na aanplant amandelen. In het voorjaar trakteert de boom, die tot 7 meter hoog kan worden, je op prachtige, zachtroze bloesem. De noten rijpen in oktober, wanneer de groene schil splijt en de noot eruit valt. Laat ze een paar weken drogen en dan kun je ze kraken en zo eten. Ook kun je ze roosteren en verwerken in marsepein en desserts. Plant de boom op een beschutte, warme en zonnige plaats in neutrale of iets kalkrijke grond. De boom is zelf goed winterhard, maar bescherm de bloemen bij late nachtvorst.
     
  5. Beuk (Fagus sylvatica)
    Een beukenboom kan flink groot worden (wel tot 40 meter hoog) en gedijt in goed doorlatende, kalkrijke grond. In de winter behoudt hij een groot gedeelte van zijn bladeren. In mei verschijnen er bungelende katjes aan de takken. De nootjes zijn klein en lastig te pellen, maar dat is een leuk klusje om samen met de kinderen op een regenachtige dag in de herfstvakantie te doen. Rooster de nootjes in de koekenpan. Je kunt er ook notenolie van maken of ze verwerken in een pesto.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Bloemen Bestellen