Lavendel snoeien en verzorgen

Lavendel snoeien en verzorgen

Wie houdt er nu niet van lavendel? Het heerlijk geurende, mediterrane struikje staat in heel veel tuinen, maar een algemeen voorkomend probleem is dat hij ‘verhout’: de takken zijn uiteindelijk meer kaal dan groen – of grijs, want dat is vaak de kleur van de blaadjes. Tips voor een volop groeiende en bloeiende lavendel.

Lavendel in soorten en maten

Blauwe lavendel en lavendelblauw bestaan eigenlijk niet; de kleur van de bloempjes is officieel violet. Er zijn cultivars met echt grijs blad en er zijn dwergvormen en enorm grote exemplaren. Voor ons West-Europese klimaat, met minder zonuren dan de Zuid-Europese landen waar lavendel vandaan komt, is de Lavendula angustifolia, ofwel de ‘echte’ lavendel, het meest geschikt. Deze bloeit rijk en in heel veel verschillenden kleuren, van wit, roze en tot donker violet. Ook kun je hem goed snoeien, waardoor je voorkomt dat hij verhout.

Snoeien

Het is belangrijk dat je een lavendel regelmatig snoeit. Wacht je er te lang mee, dan heeft snoeien geen zin meer. Je kunt een lavendel namelijk nooit terugsnoeien tot in het oude, kale hout. Dan loopt hij niet meer uit. Ook jonge planten snoei je het best al minstens twee keer per jaar. Door ze regelmatig te toppen worden ze mooi vol en bossig. In de periode eind maart-april kun je voor het eerst snoeien, steeds zo diep als er nog scheuten of uitlopers aan de plant zitten en nooit daaronder. Hoe later je snoeit, hoe later de struik gaat bloeien. De tweede snoeibeurt geef je als de lavendel is uitgebloeid, in augustus, uiterlijk september. Dan knip je alleen de uitgebloeide stelen eruit en de struik een beetje in vorm, zodat hij als een mooi bolletje de winter in zal gaan.

Planten en verzorgen

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is, en altijd op een zonnige plek. Voeg meteen rijkelijk kalk toe in het plantgat. Daarna geef je elk jaar of om het jaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.

Kuiflavendel

De populaire kuif- of vlinderlavendel (Lavendula stoechas) vormt de uitzondering op de regel. Deze houdt niet van kalk en snoei je pas in de zomer, omdat hij in het voorjaar bloeit. Als je hem direct na de bloei snoeit kan hij in het najaar nog een keer gaan bloeien.

Kom kijken naar het assortiment lavendel in ons tuincentrum in Achterberg, Veenendaal, Rhenen en Elst (Utr.).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Bloemen Bestellen